nikotiinipurkat pöydällä rasiassa.

Nikotiinipurkka on yksi monista keinoista, joilla ihmiset pyrkivät lopettamaan tupakoinnin. Se tarjoaa kontrolloidun määrän nikotiinia, auttaen vähentämään tupakoinnin aiheuttamia vieroitusoireita ja himoa. Nämä purkat ovat suunniteltu erityisesti niille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin, mutta tarvitsevat apua nikotiinihimon hallinnassa.

Nikotiinipurukumin avulla voit hallita nikotiinin saantiasi ja vähentää samalla tupakoinnin haitallisia vaikutuksia. Tämä opas tarjoaa kattavan tietopaketin nikotiinipurukumin käytöstä, hyödyistä, haitoista ja siitä, miten se eroaa muista nikotiinituotteista. Se on tarkoitettu auttamaan sinua ymmärtämään paremmin, miten nikotiinipurukumi voi auttaa sinua matkallasi kohti savutonta elämää.

Yleistä nikotiinipurkasta

Nikotiinipurkka on erityinen purukumi, joka sisältää nikotiinia. Se on suunniteltu auttamaan ihmisiä lopettamaan tupakointi tarjoamalla heille tapa hallita nikotiinihimoa ja vähentämään tupakoinnin aiheuttamia vieroitusoireita. Nikotiinipurkka on yksi monista saatavilla olevista nikotiinikorvaushoitotuotteista.

Kuinka se toimii?

Kun henkilö pureskelee nikotiinipurkkaa, nikotiini vapautuu hitaasti ja imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon. Tämä antaa käyttäjälle mahdollisuuden hallita nikotiinin saantiaan ja vähentää vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta ja keskittymisvaikeuksia.

Kuinka sitä käytetään?

Nikotiinipurkkaa ei tulisi pureskella kuten tavallista purukumia. Yleensä suositellaan ”pureskele ja pidä” -tekniikkaa: pureskele purkkaa muutaman kerran, kunnes tunnet lievän pistelyn tai maun, ja sitten pidä purkkaa posken ja ikenen välissä, kunnes tunne tai maku häviää. Toista tätä prosessia useita kertoja.

Kenelle se on tarkoitettu?

Nikotiinipurkka on tarkoitettu aikuisille, jotka haluavat lopettaa tai vähentää tupakointia. Se voi olla erityisen hyödyllinen niille, jotka tarvitsevat välitöntä helpotusta nikotiinihimosta.

 

Nikotiinipurukumin toiminta

Nikotiinipurkka on suunniteltu auttamaan ihmisiä lopettamaan tupakointi tarjoamalla heille kontrolloitu tapa saada nikotiinia ilman tupakan muita haitallisia aineita. Tässä vielä muutama huomio nikotiinipurkan toimintaperiaatteesta:

Nikotiinin vapautuminen

Kun henkilö pureskelee nikotiinipurkkaa, nikotiini vapautuu hitaasti purukumista. Tämä nikotiini sitten imeytyy suun limakalvojen kautta verenkiertoon.

Vieroitusoireiden hallinta

Nikotiinipurkka auttaa hallitsemaan tupakoinnin lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita. Kun tupakoija yrittää lopettaa, hän saattaa kokea useita oireita, kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia ja voimakasta halua tupakoida. Nikotiinipurkka tarjoaa kontrolloidun määrän nikotiinia, mikä auttaa vähentämään näitä oireita.

Nikotiinin himon hallinta

Koska nikotiinipurkka antaa käyttäjälle mahdollisuuden hallita nikotiinin saantiaan, se voi auttaa vähentämään tai hallitsemaan nikotiinihimoa. Tämä tekee tupakoinnin lopettamisesta helpompaa, koska henkilö voi vähentää nikotiinimäärää ajan mittaan.

Tupakoinnin korvaaminen

Nikotiinipurkka voi toimia myös korvikkeena tupakoinnille. Kun henkilö tuntee tarvetta tupakoida, hän voi pureskella nikotiinipurkkaa sen sijaan, mikä voi auttaa vähentämään tupakoinnin määrää ja lopulta auttaa lopettamaan kokonaan.

Vähemmän haitallisia aineita

Toisin kuin tupakassa, nikotiinipurkassa ei ole tervaa, hiilimonoksidia eikä muita haitallisia aineita, jotka liittyvät moniin tupakoinnin terveysriskeihin.

 

 

 

Nikotiinipurkka hyödyt

Nikotiinipurkalla on useita hyötyjä, erityisesti kun sitä käytetään osana tupakoinnin lopettamisen strategiaa. Tässä muutama esimerkki nikotiinipurukumin hyödyistä:

Tupakoinnin vähentäminen tai lopettaminen: Nikotiinipurukumi tarjoaa kontrolloidun määrän nikotiinia, mikä voi auttaa vähentämään tupakoinnin määrää ja lopulta auttaa lopettamaan tupakoinnin kokonaan.

Vieroitusoireiden hallinta: Nikotiinipurukumi voi auttaa hallitsemaan tai vähentämään tupakoinnin lopettamiseen liittyviä vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia ja voimakasta halua tupakoida.

Kontrolloitu nikotiinin saanti: Toisin kuin tupakassa, jossa nikotiinimäärä voi vaihdella, nikotiinipurukumi tarjoaa tarkan määrän nikotiinia, mikä voi auttaa käyttäjää hallitsemaan ja vähentämään nikotiinin saantiaan ajan mittaan.

Vähemmän haitallisia aineita: Nikotiinipurukumissa ei ole tervaa, hiilimonoksidia eikä muita tupakassa olevia haitallisia aineita, jotka liittyvät moniin tupakoinnin terveysriskeihin.

Joustavuus: Nikotiinipurkkaa voi käyttää tarpeen mukaan, mikä antaa käyttäjälle mahdollisuuden hallita nikotiinin saantiaan ja vastata akuutteihin nikotiinihimon tunteisiin.

Hengityksen raikastaminen: Monet nikotiinipurukumit sisältävät makuaineita, kuten minttua, jotka voivat auttaa raikastamaan hengitystä.

Tukee muita lopettamisen strategioita: Nikotiinipurkkaa voidaan käyttää yhdessä muiden nikotiinikorvaushoitotuotteiden ja tupakoinnin lopettamisen tukiohjelmien kanssa.

Vähentää tupakan aiheuttamia terveysriskejä: Kun nikotiinipurukumia käytetään osana tupakoinnin lopettamisen strategiaa, se voi auttaa vähentämään monia tupakan polton aiheuttamia terveysriskejä, kuten sydänsairauksia, keuhkosairauksia ja syöpää.

 

Nikotiinipurkka haitat

Nikotiinipurukumi voi olla tehokas apuväline tupakoinnin lopettamisessa, mutta sillä on myös mahdollisia sivuvaikutuksia ja riskejä. Haitat ovat yleisesti samoja, kuin muillakin nikotiinituotteilla, kuten huimaus ja heikotus yliannostaessa. Tähän olemme listanneet niistä yleisimpiä:

Suun ja kurkun ärsytys: Jotkut ihmiset saattavat kokea suun, kurkun tai leukojen ärsytystä tai kipua nikotiinipurukumin käytön aikana. Suun limakalvojen kuivuminen on myös mahdollista.

Maha-suolikanavan oireet: Nikotiinipurukumin käyttö voi aiheuttaa vatsakipua, pahoinvointia, ripulia tai ilmavaivoja joillakin ihmisillä.

Yliannostuksen riski: Jos nikotiinipurkkaa käytetään liikaa tai yhdistetään muiden nikotiinikorvaustuotteiden kanssa, on olemassa riski nikotiiniyliannostuksesta. Mikäli on aiemminkin käyttänyt nikotiinituotteita, tämän riski on lähes olematon.

Oireita voivat olla mm. pahoinvointi, syljenerityksen lisääntyminen, vatsakipu, ripuli, hikoilu, päänsärky, huimaus, kuulon heikkeneminen ja heikotus.

Riippuvuus: Vaikka nikotiinipurukumi on suunniteltu auttamaan tupakoinnin lopettamisessa, se sisältää edelleen nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava aine. On mahdollista, että jotkut ihmiset voivat tulla riippuvaisiksi nikotiinipurukumista, vaikka riski on yleensä pienempi kuin tupakoinnissa.

nainen poksauttamassa nikotiinipurukumiaNikotiinipurukumin oikein käyttö

Nikotiinipurkan oikea käyttö on tärkeää, jotta siitä saadaan paras mahdollinen hyöty tupakoinnin lopettamisessa ja vieroitusoireiden hallinnassa. Tässä on yleiset ohjeet nikotiinipurkan oikeaan käyttöön:

Aloitus: Aloita nikotiinipurkan käyttö heti, kun päätät lopettaa tai vähentää tupakointia.

Pureskelutekniikka: Nikotiinipurukumia ei tulisi pureskella kuten tavallista purukumia. Käytä ”pureskele ja pidä” -tekniikkaa:

Pureskele purukumia hitaasti muutaman kerran, kunnes tunnet lievän pistelyn tai maun. Kun tunnet pistelyn, siirrä purukumi posken ja ikenen väliin. Kun pistely tai maku häviää, aloita pureskelu uudelleen. Toista tätä prosessia noin 30 minuutin ajan.

Annostus: Noudata pakkauksen annostusohjeita tai lääkärin tai apteekkihenkilökunnan antamia ohjeita. Kuten muillakin nikotiinituotteilla, myös nikotiinipurukumit sisältävät vaihtelevan määrän nikotiinia. Yleensä nikotiinimäärät purukumeissa alkavat 2 mg tai 4 mg ja nousevat siitä. Monesti niissä on kuitenkin paljon vähemmin nikotiinia kuin esimerkiksi nikotiinipusseissa.

Käyttötiheys: Käytä yksi purukumi aina, kun tunnet halua tupakoida. Yritä kuitenkin välttää jatkuvaa purukumin pureskelua ja rajoita käyttöä pakkauksen suositusten mukaisesti (esim. enintään 10-15 purukumia päivässä).

Käytön kesto: Nikotiinipurukumin käyttöä suositellaan yleensä 8-12 viikon ajan, minkä jälkeen annosta tulisi vähentää asteittain. Keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa siitä, kuinka kauan sinun tulisi käyttää nikotiinipurkkaa.

Ruoka ja juoma: Vältä syömistä ja juomista 15 minuuttia ennen purkan käyttöä. Jotkut ruoat ja juomat voivat heikentää nikotiinin imeytymistä suun limakalvoilta.

Varastointi: Säilytä nikotiinipurukumia lasten ja lemmikkien ulottumattomissa.

Lopettaminen: Kun tunnet olevasi valmis lopettamaan nikotiinipurkan käytön, vähennä purukumien määrää asteittain päivittäin, kunnes voit lopettaa niiden käytön kokonaan.

nainen kannustamassa tupakoinnin lopettamiseen nikotiinipurkan avulla.Vertailu muihin nikotiinituotteisiin

Nikotiinikorvaushoitotuotteita on useita erilaisia, ja ne on suunniteltu auttamaan ihmisiä lopettamaan tupakointi tarjoamalla heille kontrolloitu tapa saada nikotiinia ilman tupakan muita haitallisia aineita. Nikotiinipurukumin lisäksi on olemassa muita suosittuja nikotiinituotteita. Tässä on vertailu nikotiinipurukumista muihin yleisiin nikotiinituotteisiin:

Nikotiinipurukumi:

 • Toimintaperiaate: Vapauttaa nikotiinia hitaasti pureskelun aikana.
 • Käyttö: Pureskellaan tarpeen mukaan, kun halu tupakoida tulee.
 • Edut: Mahdollistaa nikotiinin saannin hallinnan, raikastaa hengitystä, voi auttaa käsien ja suun toiminnan tarpeessa.

Nikotiinilaastari:

 • Toimintaperiaate: Vapauttaa nikotiinia iholle tasaisesti koko päivän ajan.
 • Käyttö: Liimataan iholle kerran päivässä.
 • Edut: Tasainen nikotiinin saanti, ei tarvitse muistaa ottaa useita kertoja päivässä, voi olla hyvä ihmisille, jotka eivät halua pureskella purukumia.

Nikotiini-inhalaattori:

 • Toimintaperiaate: Vapauttaa nikotiinia höyrynä, jota hengitetään suun kautta.
 • Käyttö: Imetään tarpeen mukaan, kun halu tupakoida tulee.
 • Edut: Jäljittelee tupakoinnin manuaalista toimintaa, mahdollistaa nikotiinin saannin hallinnan.

Nikotiinisuihke:

 • Toimintaperiaate: Vapauttaa nikotiinia suihkeena, joka imeytyy suun limakalvojen kautta.
 • Käyttö: Suihkutetaan suuhun tarpeen mukaan.
 • Edut: Nopea nikotiinin saanti, helppo kuljettaa mukana.

Nikotiinitabletit ja -imeskelytabletit:

 • Toimintaperiaate: Vapauttaa nikotiinia hitaasti suussa sulavan tabletin tai imeskelytabletin kautta.
 • Käyttö: Imeskellään tai pidetään suussa, kunnes liukenee.
 • Edut: Diskreetti, ei tarvitse pureskella kuten purukumia.

Vape-laitteet (sähkötupakat):

 • Toimintaperiaate: Laitteet höyrystävät nikotiinia sisältävää nestettä, jota käyttäjä sitten hengittää.
 • Käyttö: Imetään laitteen suukappaleesta tarpeen mukaan.
 • Edut: Jäljittelee tupakoinnin manuaalista toimintaa ja tunnetta, laaja valikoima makuja, nikotiinin saannin määrää voi säätää.
 • Haitat: Pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksista ei ole vielä täyttä varmuutta, laitteet vaativat säännöllistä lataamista ja nesteen täyttämistä.

Nikotiinipussit:

 • Toimintaperiaate: Pienet pussit, jotka sisältävät nikotiinia, asetetaan huulen alle, josta nikotiini imeytyy suun limakalvojen kautta.
 • Käyttö: Asetetaan huulen alle ja pidetään paikallaan, kunnes nikotiinin tunne vähenee.
 • Edut: Huomaamaton, ei tarvitse pureskella tai imeskellä, ei tuota savua tai höyryä.
 • Haitat: Jotkut saattavat kokea suun tai ikenien ärsytystä, maku ja tunne voivat olla vieraita joillekin käyttäjille.

Kaikilla näillä tuotteilla on omat etunsa ja haittansa, ja sopivin tuote riippuu yksilön tarpeista ja mieltymyksistä. On tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen minkään nikotiinikorvaushoitotuotteen käyttöä, jotta voidaan valita paras tuote yksilöllisten tarpeiden mukaan.

 

Yhteenveto Nikotiinipurkasta

Nikotiinipurukumi on apuväline tupakoinnin lopettamiseen, joka tarjoaa kontrolloidun määrän nikotiinia vähentäen vieroitusoireita ja himoa. Se on suunniteltu erityisesti niille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin ja tarvitsevat apua nikotiinihimon hallinnassa.

Se auttaa hallitsemaan vieroitusoireita, nikotiinihimoa ja voi toimia korvikkeena tupakoinnille. Nikotiinipurukumilla on myös etunsa että haittansa, sitä tulee siis käyttää kohtuudella.

Nikotiinipurukumin lisäksi on olemassa muita nikotiinikorvaushoitotuotteita, kuten nikotiinilaastari, inhalaattori, suihke, tabletit, vape-laitteet ja nikotiinipussit, joilla kaikilla on omat etunsa ja haittansa.

Toivottavasti tämä antaa sinulle selkeän kuvan siitä, mikä nikotiinipurkka on ja kuinka se toimii!

Usein kysytyt kysymykset – nikotiinipurukumi

Onko nikotiinipurkalla sivuvaikutuksia?

Kuten kaikilla lääkkeillä ja nikotiinikorvaushoitotuotteilla, myös nikotiinipurkalla voi olla sivuvaikutuksia. Yleisimpiä ovat päänsärky, huimaus, kurkkukipu ja vatsavaivat.

On tärkeää noudattaa annostusohjeita ja jos koet voimakkaita sivuvaikutuksia, lopeta purukumin käyttö ja ota yhteyttä lääkäriin.

Miten nikotiini imeytyy nikotiinipurukumin avulla?

Kun nikotiinipurukumia pureskellaan, se vapauttaa nikotiinia. Purukumin koostumus on suunniteltu niin, että nikotiini vapautuu hitaasti pureskelun aikana.

Tästä vapautunut nikotiini imeytyy suun limakalvojen, erityisesti poskien sisäpintojen, kautta. Tämä on erittäin tehokas tapa saada nikotiini verenkiertoon, koska suun limakalvot ovat ohuita ja verisuonirikkaita.

Kuinka kauan minun tulisi käyttää nikotiinipurukumia?

Käyttöaika riippuu yksilöllisistä tarpeista ja tupakointitottumuksista. Yleensä nikotiinipurukumia suositellaan käytettäväksi 8-12 viikon ajan, minkä jälkeen annosta vähennetään asteittain. On tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa parhaasta lopettamisstrategiasta.