energianuuska kiekossa.

Nikotiinipussien hinnat nousemassa

Nikotiinipussien hinnat ovat mahdollisesti nousemassa jo ensi vuoden alussa.

Lakimuutos ja hinnannousu

Hallituksen esitys HE 38/2023 tuo merkittäviä muutoksia savuttomien nikotiinituotteiden, erityisesti nikotiinipussien, verotukseen Suomessa. Lakiesityksen mukaan nikotiinipussit tulevat tupakkaveron piiriin 1.7.2024 alkaen.

Verotus koostuu 10 prosentin arvoverosta tuotteen vähittäismyyntihinnasta ja 10 sentin yksikköverosta grammalta, mikä nostaa tyypillisten nikotiinipussien hintoja kaupassa noin 2,5 eurolla rasialta. Tämä tarkoittaisi jopa 40% hinnan nousua nikotiinipussien hintoihin. Lisäksi asetetaan vähimmäisvero, jolloin tupakkaveron määrä on aina vähintään 14 senttiä grammalta. Tämä muutos on osa valtion vuoden 2024 talousarvioesitystä, ja sen odotetaan kasvattavan tupakkaveron tuottoa noin 50 miljoonalla eurolla vuosittain​​. Tämä vaikuittaisi myös nikotiinipussien hankkimiseen netistä.

finlexin arvio nikotiinipussien hinnan noususta.
Finlexin arvio nikotiinipussien hinnan noususta.

Nikotiinipussien käyttö ja markkinatilanne

Nikotiinipussit ovat tupakatonta vaihtoehtoa, jossa nikotiinia sisältävä aine pakataan pieniin pusseihin. Pussit ovat suosittuja erityisesti nuorten keskuudessa ja niitä käytetään nuuskan tapaan. Suomen hallituksen aikaisemman ohjelman mukaan nikotiinipussit ja vastaavat tuotteet tulisivat tupakkaverotuksen piiriin, joka on samankaltainen kuin nikotiinia sisältävien sähkösavukenesteiden verotus. Tavoitteena on, että verotus ei ohjaisi kulutusta pois verollisesta myynnistä, mutta samalla se edistäisi tupakoinnista aiheutuvien haittojen vähentämistä​​.

Tärkeää on myös huomata, (kuten YLE huomauttaa) että vero on moninkertainen verrattuna naapurimaihin. Liian suuret verojen nostot voivat johtaa matkustajatuonnin ja salakuljetuksen lisääntymiseen, jolloin verotulot jäisivät osittain saamatta. Hinnan korotuksella nikotiinipussien hinnat olisivat lähempänä vähemmän terveellisten tupakka tuotteiden hinnoittelua, joka taas vähentäisi kynnystä epäterveellisemmälle tupakoinnille.

Terveydelliset seuraukset perusteena verolle

Nikotiinipussien käytön terveysvaikutukset ovat huolenaihe. Esityksessä myös kerrotaan, että nikotiini aiheuttaa riippuvuutta ja sillä on monia haitallisia terveysvaikutuksia, kuten suun limakalvovaurioita, sydämen toiminnan häiriöitä ja aivojen kehityksen häiriöitä, erityisesti nuorilla. Nikotiinipussien yleistyminen ja suosio erityisesti nuorten keskuudessa korostaa tarvetta tiedostaa nämä terveyshaitat ja pyrkiä ehkäisemään niiden leviämistä.

Nikotiinipussien käytön yleistyminen

Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt Suomessa vapautumisen jälkeen. Vuonna 2022 aikuisväestössä nikotiininuuskaa käytti päivittäin 3% miehistä ja alle 1% naisista, mutta vuonna 2023 osuudet olivat kasvaneet 8%:iin miehistä ja 2%:iin naisista. Kasvu kertoo nikotiinipussien suosiosta ja sen leviämisestä laajemmalle väestönosalle. Monilla tämä johtuu todennäköisesti nuuskasta nikotiinipusseihin siirtymisestä.

Yhteenveto

Hallituksen esitys HE 38/2023 tuo merkittäviä muutoksia nikotiinipussien verotukseen Suomessa, mikä vaikuttaa niiden hintoihin ja mahdollisesti myös käyttöön. Vaikka nikotiinipussit ovat suosittuja ja niiden käyttö on lisääntynyt, niiden terveydelliset vaikutukset ovat merkittäviä, erityisesti nuorille. Verotuksen tarkoituksena on vähentää näiden tuotteiden haitallisia vaikutuksia samalla kun se lisää valtion tuloja.

0 0 äänet
Ylenen arvosana
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommentit
Avoin viittaus
Katso kaikki kommentit