Nikotiinimyrkytys

Nikotiinimyrkytys

Nikotiinimyrkytys on tila, jossa elimistöön on kertynyt liikaa nikotiinia. Se johtuu joko liiallisesta altistumisesta tai vahingossa tapahtuneesta nielemisestä. Nikotiini on stimulantti, joka vaikuttaa hermostoon ja on suurina annoksina myrkyllinen. Yleisimmin nikotiinimyrkytys voi johtua tupakkatuotteiden, nikotiinikorvaushoitotuotteiden (kuten nikotiinipussien, purukumien, laastareiden tai nikotiininesteiden) tai sähkösavukkeiden liiallisesta käytöstä.

Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat muun muassa:

 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Päänsärky ja huimaus
 • Vatsakrampit
 • Lisääntynyt hikoilu
 • Nopeutunut tai epäsäännöllinen syke
 • Korkea verenpaine
 • Hengityksen vaikeudet
 • Vakavissa tapauksissa kouristukset, tajunnanmenetys tai jopa kuolema

Mikä on nikotiini?

Nikotiini on alkaloidi, joka esiintyy luonnostaan tupakan lehdissä ja pienemmissä määrissä muissa kasveissa, kuten tomaatissa, perunassa ja munakoisossa. Se on tupakan psykoaktiivinen ainesosa, joka vaikuttaa keskushermostoon ja aiheuttaa riippuvuutta.

Vaikka se ei ole ainoa haitallinen kemikaali tupakassa, se on merkittävä tekijä tupakoinnin koukuttavassa vaikutuksessa. Suurina annoksina nikotiinimyrkytys voi saada aikaan oireita, kuten pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja hengitysvaikeuksia. Yli 60mg määrät voivat olla aikuisillekin jo hengenvaarallisia.

mies polttamassa tupakkaa ikkunalaudalla.

Nikotiinin vaikutus hermostoon ja kehoon

Nikotiini vaikuttaa kehoon stimuloimalla nikotiinireseptoreita aivoissa ja muualla hermostossa. Se aiheuttaa välittäjäaineiden, erityisesti dopamiinin, vapautumista, mikä luo mielihyvän ja palkitsevuuden tunteen. Tämä on osa riippuvuuden syntymekanismia. Sen lisäksi, että nikotiini vaikuttaa mielialaan ja tunnetilaan, se vaikuttaa myös kehon fysiologisiin toimintoihin:

 • Aivot ja hermosto: Dopamiinin lisäksi nikotiini lisää muiden välittäjäaineiden, kuten serotoniinin ja noradrenaliinin, vapautumista. Tämä voi parantaa keskittymiskykyä ja vähentää stressiä väliaikaisesti, mutta pitkittyneellä käytöllä se voi heikentää kognitiivista toimintaa ja lisätä stressin kokemusta.
 • Sydän ja verisuonet: Nikotiini nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta aiheuttaen sydämen rasitusta. Se supistaa verisuonia, mikä lisää sydänsairauksien ja verenkierto-ongelmien riskiä.
 • Hengityselimistö: Nikotiini stimuloi hengitysteitä ja voi lisätä hengitysvaikeuksia erityisesti tupakoitsijoilla, joilla on jo heikentynyt keuhkojen toiminta.
 • Ruoansulatuskanava: Nikotiini voi lisätä ruoansulatuskanavan toimintaa ja aiheuttaa vatsakramppeja tai pahoinvointia.

Nikotiinin yleisimmät käyttötavat ja riippuvuus

Nikotiinia saadaan yleisimmin tupakkatuotteista, kuten savukkeista, sikareista ja nuuskasta. Sähkösavukkeet ja nikotiinikorvaushoitotuotteet, kuten purukumi ja laastarit, ovat myös yleisiä lähteitä.

Nikotiini on erittäin riippuvuutta aiheuttava, koska se muuttaa aivojen toimintaa siten, että tupakoitsija alkaa kaivata lisää. Tämä ei ole kuitenkaan vielä nikotiinimyrkytys. Kun nikotiinin vaikutus hiipuu, ilmenee vieroitusoireita, kuten ärtyneisyyttä, ahdistusta ja keskittymisvaikeuksia. Tästä voi syntyä käytön kierre, joka ajaa ihmistä käyttämään nikotiinia yhä uudelleen. Lisäksi tupakoinnin sosiaalinen elementti ja siihen liittyvät rutiinit voivat vahvistaa riippuvuutta.

Kuinka paljon nikotiinia on liikaa?

Nikotiinin yliannostuksen ja nikotiinimyrkytyksen määrä voi vaihdella suuresti riippuen henkilön iästä, painosta, yleisestä terveydentilasta ja nikotiinitoleranssista. Yleisesti ottaen, nikotiinin vaaralliset pitoisuudet voivat vaihdella ja seuraavassa on joitakin ohjeellisia arvoja

Aikuiset

Nikotiinin vakavan nikotiinimyrkytyksen oireet voivat alkaa näkyä jo 30–60 milligramman saannilla. Vakavat myrkytykset, jotka voivat olla jopa hengenvaarallisia alkavat yleensä, kun aikuinen saa yli 50 milligrammaa nikotiinia. Tämä määrä on kuitenkin melko suuri ja yleensä saavuttamaton pelkästään tupakointi tai nikotiinikorvaushoitojen kautta, mutta voi tapahtua esimerkiksi jos nikotiininesteitä niellään.

Lapset

Lapset ovat erityisen herkkiä nikotiinille. Jo 1–10 milligrammasta nikotiinia voi aiheutua lapselle nikotiinimyrkytys. Vakavat nikotiinimyrkytykset ja kuolemantapaukset ovat mahdollisia, jos lapsi saa 10 milligrammaa nikotiinia tai enemmän. Tämä tarkoittaa, että jopa yksi nielty savuke tai nikotiinipussi, tai pieni määrä sähkösavukkeen nestettä voi olla vaarallista.

 

tupakan savussa on syöpää aiheuttavia aineita.

Yhteenveto nikotiinimyrkytyksestä

Nikotiinimyrkytys on tilanne, jossa kehoon on kertynyt liiallinen määrä nikotiinia, yleensä tupakkatuotteista, nikotiinikorvaushoidoista tai sähkösavukkeista. Nikotiini, luonnostaan tupakassa esiintyvä alkaloidi, on stimulantti, joka pieninä määrinä aiheuttaa riippuvuutta mutta suurina annoksina voi olla myrkyllinen.

Oireet vaihtelevat pahoinvoinnista ja oksentelusta sydämen sykkeen nopeutumiseen, korkeaan verenpaineeseen ja vakavissa tapauksissa jopa kouristuksiin ja tajunnanmenetykseen. Nikotiinin vaikutukset ulottuvat aivoista sydämeen ja hengityselimiin, ja sen yliannostus voi olla hengenvaarallista. Erityisesti lapsilla jo pienet määrät voivat aiheuttaa myrkytyksen.

Nikotiinin riippuvuutta aiheuttavat ominaisuudet tekevät siitä erityisen haastavan substanssin käyttäjille, ja sen vaikutukset voivat vaihdella henkilön fysiologian mukaan.

Usein kysytyt kysymykset nikotiinimyrkytykseen liittyen

Aikuisilla vakavia nikotiinimyrkytysoireita voi ilmetä, kun nikotiinin saanti ylittää 30-60 milligrammaa, ja yli 50 milligramman saanti voi olla hengenvaarallista.

Tällainen määrä ylittyy harvoin pelkästään tupakoinnin tai nikotiinikorvaushoitotuotteiden käytön kautta, mutta nikotiininesteiden vahingossa tapahtuva nieleminen voi johtaa näin suuriin määriin.

Vältä liiallista nikotiinin käyttöä ja noudata tarkasti nikotiinikorvaushoitotuotteiden ohjeistuksia. Säilytä kaikki nikotiinituotteet lasten ja lemmikkien ulottumattomissa. Jos käytät sähkösavukkeita, varmista, että nikotiininesteet ovat turvallisesti suljetuissa astioissa ja ettei niitä pääse vuotamaan tai päädy vahingossa nielemään.

Nikotiinimyrkytys on tila, jossa elimistöön on kertynyt liiallisesti nikotiinia, yleensä tupakkatuotteiden, nikotiinikorvaushoitotuotteiden tai sähkösavukkeiden kautta. Suuret nikotiinimäärät voivat olla myrkyllisiä ja vaarallisia.

Hoito voi sisältää aktiivihiilen käyttöä, jos nikotiini on nautittu suun kautta. Lisäksi tukihoitoa, kuten nesteytystä ja oireiden hallintaa lääkityksellä, tarvitaan usein. Vakavissa tapauksissa potilasta seurataan sairaalassa, ja hänelle saatetaan tarvita hengitystukea tai muita elintoimintoja ylläpitäviä toimenpiteitä.

Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky, huimaus, vatsakrampit, lisääntynyt hikoilu, nopeutunut tai epäsäännöllinen syke, korkea verenpaine ja hengitysvaikeudet. Vakavimmissa tapauksissa voi esiintyä kouristuksia, tajunnanmenetys ja jopa kuolema.

0 0 äänet
Ylenen arvosana
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommentit
Avoin viittaus
Katso kaikki kommentit