nikotiinipussit kaupassa, Ruotsissa

Uudet säädökset nikotiinipusseista: Mitä ne tarkoittavat?

Nikotiinipussien käyttö on kasvanut merkittävästi keväästä 2023 lähtien, kun niiden myynti vapautettiin lääkelain rajoituksista. Nikotiinipussit, jotka eivät enää kuulu lääkelain alaisuuteen, ovat nyt tupakkalain piiriin kuuluvia tuotteita. Tämä muutos on mahdollistanut yli neljä milligrammaa nikotiinia sisältävien pussien vapaan myynnin ilman vaativia myyntilupia.

Nikotiinipussit ovat pussinuuskaa muistuttavia tuotteita, jotka asetetaan ylähuulen alle. Nikotiini imeytyy suun limakalvoilta verenkiertoon, mikä tarjoaa käyttäjille nopean nikotiinipiikin.

Hallituksen Ehdotus

Hallituksen ehdottama tupakkalain muutos pyrkii rajoittamaan nikotiinipussien myyntiä ja käyttöä entisestään. Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija Reetta Honkasen mukaan eduskunnan käsittelyssä oleva lakimuutos tiukentaisi nykyistä sääntelyä huomattavasti.

Esitys kieltäisi nikotiinipussien etämyynnin kokonaan ja laskisi yksittäisen pussin nikotiinipitoisuuden enimmäisrajan 20 milligrammasta 16,6 milligrammaan. Lisäksi makuvaihtoehdot rajoitettaisiin vain muutamiin, kuten minttuun, teehen ja rosmariiniin.

Nuorten Käyttö ja Addiktio

Ehkäisevän päihdetyö EHYT ry tutkimuksen mukaan nikotiinipussit ovat erityisesti nuorten suosiossa, ja niiden käyttö on kasvanut huomattavasti. EHYTin osastopäällikkö Ilmo Jokisen mukaan nuorten nikotiinin käyttö on kasvanut ja käyttö alkaa entistä nuoremmalla iällä. Tämä trendi lisää nuorten nikotiiniriippuvuuden riskiä, sillä nikotiinipussit tarjoavat usein suurempia nikotiinipitoisuuksia kuin perinteiset tupakkatuotteet.

Nikotiinipussien Käyttö Nuorten Keskuudessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan nikotiinipussit voivat sisältää suuria määriä nikotiinia, joka imeytyy tehokkaammin kuin nuuskasta. Tämä tekee niistä erityisen houkuttelevia nuorille, mutta samalla lisää nikotiiniriippuvuuden ja myrkytysriskin tasoa.

Kouluterveyskyselyn mukaan ammattiin opiskelevista pojista joka viides käytti viime vuonna nikotiinipusseja. Nikotiinipussien käyttö nähdään myös aiempaa trendikkäämpänä: vuonna 2022 kyselyyn vastanneista 21 prosenttia piti nikotiinipusseja trendikkäänä, kun taas vuonna 2024 luku oli noussut 36 prosenttiin.

Kauppojen Reaktiot ja Muutokset

Nikotiinipussien myynnin kasvu on synnyttänyt useita uusia yrityksiä, jotka keskittyvät näiden tuotteiden myyntiin. Esimerkiksi Miika Tourunen pyörittää 12 nikotiinipussikauppaa ympäri Suomea. Hänen mukaansa suurin ostopäätökseen vaikuttava tekijä on pussin nikotiinipitoisuus. Joillekin asiakkaille riittää neljämilligrammainen pussi, kun taas toiset hakevat mahdollisimman korkeaa nikotiinipitoisuutta.

Hallituksen suunnittelema lakimuutos vaikuttaisi kauppojen valikoimiin ja myyntilupakäytäntöihin merkittävästi. Värikkäät pakkaukset vaihtuisivat yhdenmukaisiksi, ja kauppojen olisi hankittava myyntilupa tuotteille. Makuvalikoima rajoitettaisiin muutamiin, mikä vähentäisi houkuttelevuutta erityisesti nuorten keskuudessa.

Tulevaisuuden Näkymät

EHYTin Ilmo Jokisen mukaan nikotiinipusseja koskevaa lainsäädäntöä tulisi harkita tarkoin ja miettiä, ovatko kauppojen voitot tärkeämpiä kuin nuorten terveys ja nikotiiniriippuvuuden ennaltaehkäisy. Hän kyseenalaistaa, onko nikotiinipussien laillisuus perusteltua, jos niiden käytön seuraukset ovat haitallisia nuorille.

Tulevaisuudessa eduskunta tekee lopullisen päätöksen tupakkalain muutoksista, ja tavoitteena on, että uusi lainsäädäntö astuisi voimaan mahdollisimman pian. Muutokset tuovat mukanaan tiukempia rajoituksia ja saattavat ohjata asiakkaita takaisin kivijalkakauppoihin verkkokaupan sijaan.

Lisätietoa ja ajankohtaiset päivitykset löydät sivuiltamme Nikotiinit.com. Pysythän kuulolla muutoksista ja niiden vaikutuksista. Lähteenä artikkeliin YLEn julkaisua.

0 0 äänet
Ylenen arvosana
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommentit
Avoin viittaus
Katso kaikki kommentit