eduskunnassa säädetään nikotiinipusseihin vaikuttavia lakeja

Hallituksen ehdotus nikotiinipussien makuaineiden kieltämisestä

Hallituksen suunnitelmat kieltää nuoria houkuttelevat makuaineet nikotiinipusseista ovat herättäneet ihmetystä ja kritiikkiä asiantuntijoiden ja toimialan keskuudessa. Suunnitelmassa on esitetty, että tietyt makuaineet, kuten alkoholi ja kannabis sekä nuoria houkuttelevat maut, kiellettäisiin, mutta sallittaisiin ”vain aikuisille tarkoitetut maut”.

Ammattipiireissä pidetään ehdotusta sekavana.

Tämä ajatus on kuitenkin kohdannut vastustusta muun muassa professori Pekka Puskan ja kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n puolesta, jotka pitävät esitystä epäselvänä ja vaikeasti toteutettavana. Puska pitää ajatusta järjettömänä ja ehdottaa, että ainoa sallittu maku olisi nikotiinin oma maku, koska makuaineiden määrittely aikuisille sopiviksi on haastavaa.

Lakiehdotus loppusuoralla

Lakiesityksen tarkka muotoilu on vielä viimeistelyvaiheessa, mutta hallituksen suunnitelmat ovat herättäneet huolta tupakkateollisuudessa, jossa makujen kieltämistä pidetään myyntiä heikentävänä tekijänä. Kriittisiä ääniä on kuulunut myös nikotiinipussien jälleenmyyjiltä, jotka epäilevät, ettei esitys vähentäisi nikotiinipussien käyttöä, vaan käyttäjät hankkisivat korvaavia makuja muualta.

Esitysluonnoksen mukaan hallitus katsoisi nuoria houkutteleviksi makuaineiksi ainakin karkkien, jälkiruokien, hedelmien ja marjojen maut sekä makeat ja kirpeät maut. Erityisesti nuorten suosiossa olevan mintun maku olisi kuitenkin sallittu, mikä on herättänyt keskustelua siitä, miten tehokkaasti esitys pystyy erottamaan aikuisten ja nuorten maut. Esimerkiksi Velo Mint on minttu maku, jota tarjotaan lähi kaupoissa. Kritiikkiä on esitetty myös siitä, että pakkausten ulkoasu, joka voi houkutella nuoria, ei ole esityksen keskiössä.

Millaisia muutoksia tämä käytännössä tarkoittaa?

Vähittäismyynti säädetään luvanvaraiseksi, tuotteille säädetään naapurimaissa käytössä olevat nikotiinirajat ja tuotteissa sallitaan vain aikuisille tarkoitetut maut.

Savuttomille nikotiinituotteille säädettäisiin nikotiiniraja ja niistä kiellettäisiin tunnusomaiset tuoksut tai maut mentolin, mintun, teen, inkiväärin, rosmariinin ja puun makua lukuun ottamatta. Muilta osin savuttomista nikotiinituotteista ehdotetaan säädettäväksi pitkälti vastaavalla tavalla kuin tupakkalaissa säädetään tupakkatuotteista ja nikotiininesteistä.

Tuotteiden vähittäismyyntipakkauksiin vaadittaisiin terveysvaroitukset ja pakkausten ulkoasu yhdenmukaistettaisiin. Tuotteiden vähittäismyynti säädettäisiin luvanvaraiseksi ja tukkumyynti ilmoituksenvaraiseksi ja tuotteiden etämyynti kiellettäisiin. Maahantuonnille säädettäisiin muun muassa määrällisiä ja ajallisia rajoituksia.

Laki vaikuttaa myös tehdashankkeisiin Suomessa

Nikotiinipussitehtaan Suomeen, Pietarsaareen suunnitteleva yritys on tuonut esille, että markkinoilla on makuja, jotka on suunnattu nimenomaan aikuisille, kuten pippuri ja chili. Tämä herättää kysymyksen siitä, miten ”aikuisten maut” määritellään ja kuka tämän määrittelyn tekee.

Sosiaali- ja terveysministeriön erityisasiantuntija on todennut, että ”aikuisten maut” on liian epämääräinen termi kirjattavaksi lakiin sellaisenaan, ja hallituksen esitys viittaa siihen, että esimerkiksi hedelmäiset tai marjaiset maut kiellettäisiin.

velo mint nikotiinipussikiekkoOnko hankkeesta todellisuudessa mitään hyötyä?

Kokonaisuutena hallituksen hanke makuaineiden kieltämisestä nikotiinipusseissa näyttäytyy monimutkaisena ja kiistanalaisena, jossa makuaineiden määritelmä ja vaikutukset nikotiinipussien käyttöön ovat epäselviä. Sekä asiantuntijoiden että toimialan edustajien keskuudessa on huoli siitä, että ehdotus johtaa byrokraattiseen sekamelskaan eikä välttämättä saavuta tavoitettaan vähentää nuorten nikotiinipussien käyttöä.

Lähteenä toimii eduskunnan sivuilla julkaistu ehdotus lakipykälän muutoksesta.

0 0 äänet
Ylenen arvosana
Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommentit
Avoin viittaus
Katso kaikki kommentit